Какво е Sony PlayStation Vita?

PlayStation Vita (PS Vita) е портативна игрова конзола произведена от Sony Computer Entertament.Тя е пряк наследник на PSP и заедно с Nintendo 3DS е представител на осмото поколение видео конзоли.За първи път влиза в продажба на 17 декември 2011 година в Япония и части от Азия, а на 22 февруари следващата година е пусната и в Европа и Америка.
PS Vita се разделя на два модела, които се различават по това, че единият има вграден 3G модул и може да се използва за сърфиране в Интернет през мобилната мрежа, докато другият има вграден само Wi-Fi модул.
Конзолата разполага с 5-инчов OLED дисплей с вграден капацитивен сензорен екран (тъчскриин).Разликата в бутоните за управление спрямо PSP е наличието на втори аналогов контрол.Освен това PS Vita има и заден сензорен екран, две 0.3 мегапикселови камери (една отпред и една отзад), стерео говорители, микрофон, шестосен сензор подобен на този на Dualshock 3 контролера за PS3 (триосен жироскоп и триосен акселерометър) и bluetooth модул. 3G версията разполага и с вграден GPS приемник.
Основните технически характеристики на конзолата са:
Процесор: 4-ядрен ARM Cortex 9
Графичен поцесор: 4-ядрен PowerVR SGX 543
RAM памет: 512 Mb, както и 128Мb VRAM
Батерия: Литиево-йонна с капацитет 2200 mAh
При PS Vita игрите се намират на специални game карти много подобни на тези, които се ползват при Nintendo DS конзолите.Те заменят UMD устройството ползвано при PSP.Освен това конзолата разполага и със слот за разширителна памет, който е нов като стандарт специално за Vita.Новите карти са с капацитет от 4 до 32 GB.
Противно на почти всички продукти на Sony, новата конзола не използва стандартния XrossMediaBar ползван при PSP, PS3 и повечето телевизори, а се ползва нов софтуер пригоден за работа със сензорния екран.PlayStaton Network е налична за използване, но вграденият Интернет браузър не поддържа AdobeFlash Player (забравете за Vbox7).За сметка на това се поддържат HTML5, Javascript и Cookies.PS Vita е обратно съвместима с PSP т.е. игрите за PSP могат да се играт на Vita.
Към 1 март 2012 година има продадени на 400 000 конзоли в Япония.Към същата дата PS Vita се продава в България на цена 500 лв. за Wi-Fi модела и 600 лв. за 3G модела.


 


     
* Wii е търговска марка собственост на Nintendo of America Inc.
All Trademarks are copyright by their respective owners
Design by Daniel Nanovski