Какво е Sony PlayStation 4?

 PlayStation 4 е осмо поколение игрова конзола произведена от Sony Computer Entertainment и се явява пряк наследник на PlayStation 3.Конзолата предстои да бъде пусната на пазара в края на 2013 година. За разлика от PS3, който разчита на Cell процесори, PS4 вече е базиран на AMD x86-64 технология.Процесора е 8-ядрен "Jaguar", видеочипа е Radeon с производителност 1.84 терафлопа.RAM паметта вече е 8GB GDDR5, a Blu-ray устройството е запазено като вече е шестскоростно, за разлика от двускоростното при PS3. Конзолата разполага с 500GB хард диск, който може да се сменя с по-голям. PS4 има също 802.11 b/g/n wireless, Ethernet порт, Bluetooth 2.1 и два USB 3.0 порта.
Контролера на PS4 ще се казва Dualshock 4 и отново ще се "закача" с Bluetooth към конзолата. Има добавен сензорен екран отпред и нови бутони, като бутона "Share", с който може да споделяте снимки и видео от играта си, както и да влизате във Facebook.Също така вече има добавен жак за слушалки и стерео камера, която да следи движенията на Move контролера, който е съвместим и с PlayStation 4.
Друг аксесоар, който беше представен е второто поколение на PlayStation Eye. Той има две камери с резолюция 1280 х 800, който обещават лицево разпознаване, четири микрофона за максимално добро гласово разпознаване и 85 градусово зрително поле.Освен това PlayStation Eye ще може да разпознава играчите по цвета на LED диода на всеки контролер и ще спомогне за по-добрата работа на Move контролерите.

PlayStation 4 ще има възможност за "dual screen", като ще може портативната конзола PSVita да се "закача" към PS4 и да се ползват екрана и контролите за игра без телевизор подобно на Nintendo Wii U.Естествено тази функция няма да е съвместима с всички игри.
Компектът на PS4 ще включва конзолата, един безжичен джойстик, кабела за захранване, монослушалка, HDMI кабел и USB кабел.Това потребителите в САЩ ще получат на цена 399 долара, тези в Европа на 399 евро, а тези във Великобритания на 349 паунда.В България цената на конзолата ще бъде 799 лв. 


     
* Wii е търговска марка собственост на Nintendo of America Inc.
All Trademarks are copyright by their respective owners
Design by Daniel Nanovski