Имам Xbox 360 с Red Ring Of Death.Може ли да се ремонтира?

  Red Ring Of Death или три мигащи червени светлини е индикация за хардуерен проблем в конзолата. Този проблем може да бъде от много естества, но в 90% от случайте е причинен от прегряване на процесора и/или чипа на видеото. Чиповете на първите ревизии на Xbox 360 произведени до средата на 2008 година са направени по 90nm технологичен процес, което означава, че отделят много топлина при работа. Това в комбинация с не особено доброто охлаждане на конзолата води до отлепване на чиповете от дъното на самата конзола. В не малко от случайте и самият чип дефектира от топлината.
  За да се ремонтира качествено този проблем е нужна замяната на видеочипа с нов. За съжаление тези чипове са спрени от производство много отдавна и нови не могат да се намерят. Втора употреба се предлагат, но няма никакъв смисъл да се ползват тъй като не се знае дали самия чип изобщо работи и дори да работи колко време ще изкара. Подмяната на чипа се извършва със специална машина наречена BGA Rework Station и процедурата е скъпа - обикновенно около 100 лв.
  Втори вариaнт за ремонт е така наречения reball. Това представлява махане на чипа от дъното на конзолата и повторното му презапояване, но вече самите крачета, който представляват малки топчета тинол се заменят с такива, в които има олово. Именно безоловният тинол, който се ползва навсякъде след 2004 година е един от виновниците чиповете да се разлепят от високата температура. Процедурата се прави отново с въпросната станция и отново струва 100 лв. За съжаление и това не е добър вариант тъй като да се инвестират 100 лв в презапояването на чип, който години наред е работил на висока температура и вече е изпечен тотално е меко казано глупаво.
  Има и трети варинат, при който чиповете се надухват отгоре с горещ въздух. По този начин конзолата само се "закрепя" за известно време. Цената му е 30 лв и няма никаква гаранция, колко време ще изкара конзолата след ремонта.


     
* Wii е търговска марка собственост на Nintendo of America Inc.
All Trademarks are copyright by their respective owners
Design by Daniel Nanovski