Какво е Xbox One?

Xbox One е осмо поколение игрова конзола и третата от семейството на Xbox произведена от софтуерния гигант Microsoft. Tя се явява пряк наследник на Xbox 360, но за разлика от него е направена вече по AMD x86-64 технология. Към новата конзола има и нова версия на Kinect сензора, който вече се продава в комплекта.
Техническите характеристики на конзолата са следните:
- осемядрен процесор AMD Jaguar работещ на 1.75GHz тактова честота
- 8GB RAM памет, като само 5GB от тях са на разположение за игрите. Останалите 3GB са за операционната система и приложенията
- 500GB твърд диск, който за съжаление няма да може да се сменя
- Графичният процесор отново е AMD, GCN архитектура с 12 отделни изчислителни единици - общо 768 ядра работещи на честота 853MHz. Теоритичната му производителност е 1.31 терафлопа
- Blu-ray оптично устройство
- За мрежова връзка конзолата има гигабитов мрежови порт, както и вграден Wi-Fi
- два HDMI порта за вход и изход, като се поддържа изходяща резолюция 4К (3840×2160)

Новият Kinect сензор вече е оборудван с 1080p камера, може да следи до 6 човека и да сканира QR кодове.Микрофона е активен по всяко време за да приема гласови команди.

Дизайнът на джойстика е много подобен на този на Xbox 360.Разположението на бутоните е запазено, като само капака на батерията е много по-тънък.

Когато конзолата беше представена за първи път от Microsoft анонсираха, че тя трябва да бъде активиране през Интернет първият път, когато се включи, както и на всеки 24 часа при ползването и.Освен това казаха, че игрите са вързани към профила на играча и няма да могат да се разменят или продават втора употреба.
Индустрията и потребителите реагираха остро срещу тези условия и малко след представянето на конкурентната конзола на Sony на E3 през юни 2013 от Microsoft обявиха, че ще преразгледат така поставената политика. в последствие стана ясно, че от всички ограничения остава само първоначалната онлайн активация, а всичко останало отпада. За тази цел обаче ще трябва наличие на Gold Xbox Live акаунт.

Цената на конзолата е 499 долара в Северна Америка, 429 паунда в Обединеното Кралство и 499 евро в останалата част на Европа.Датата на пускане в продажба на конзолата е 22 ноември 2013 година, като първоначално ще бъде пусната в 20 държави сред, които няма да е България.

Конзолата се очаква у нас през пролетта на 2014 година, като и в момента има сайтове където се предлага на пре-ордер на цена 999 лв.

Ако проявявате интерес към закупуването на Xbox One, нашия съвет е да изчакате поне седмица след официалната премиера.Все още не се знае дали онлайн активацията ще е нужна само за онлайн игра или за цялостното активиране на конзолата. Услугата Xbox Live не е достъпна за България, а този път нещата няма да стават така, както ги правиме при Xbox 360 - с англииски акаунт.

 


     
* Wii е търговска марка собственост на Nintendo of America Inc.
All Trademarks are copyright by their respective owners
Design by Daniel Nanovski