Kaкво е Sony PlayStation 3?

PlayStation 3, накратко PS3 e третата домашна игрална конзола произведена от Sony Computer Entertainment и е пряк наследник на PlayStation 2.Също както конкурентите си, Wii на Nintendo и Xbox360 на Microsoft, PS3 е представител на седмата генерация конзоли.Това, което различава тази конзола от предшественика и е, че дава възможност за игра онлайн, чрез PlayStation Network (PSN).За разлика от конкурента Xbox 360 PSN е напълно безплатна.Също така PS3 има Blu-ray дисково устройство за разлика от DVD-то на PS2.
Конзолата е пусната на пазара за първи път в Япония на 11 ноември 2006г. и до септември 2010г. са продадени 41.6 милиона бройки в целия свят.Има няколко версии, които се отличават по големината на твърдия диск вътре, а именно 20GB, 40GB, 60GB, 80GB и 160GB като последните три се продаваха с новия Dualshock 3 контролер.През септември 2009 на пазара се появи новата версия наречена SLIM заради по-малкия размер на кутията.Първоначално тя бе с 120GB твърд диск, а през декември излезе и версия с 250GB твърд диск.Всички тези версии вече са спряни от производство, но към днешна дата все още могат да се намерят бройки в магазините в България.През август 2010г. излезе новата версия SLIM този път с 160GB твърд диск, а през септември с 320GB твърд диск.
Мнозина определят PlayStation 3 като най-сполучливата и най-геймърската конзола от "трите големи".Макар също като Xbox360 да имаше проблеми с прегряване на процесора (първите конзоли с 20GB и 60GB твърди дискове бяха най-засегнати), хардуерът на конзолата също е определян като по-добър от този на най-големият му конкурент Xbox360.Революционното в PlayStation 3 бе вграденото в него Blu-ray устройство (PS3 е първият на пазара Blu-ray Player).Blu-ray осигурява много по-голям капацитет на дисковете в сравнение с DVD - 25 GB при нормален и 50GB при двуслоен диск.Малко по-неудобният контролер в сравнение с конкуренцията компенсира с вградена зарядна батерия.
Някои от по-известните екскузивни заглавия за PS3 са:
God of War 3
Killzone 2
Gran Turismo 5
Uncharted 2
Resistance 2
Heavy Rain


     
* Wii е търговска марка собственост на Nintendo of America Inc.
All Trademarks are copyright by their respective owners
Design by Daniel Nanovski