Какво е Xbox 360?

Xbox 360 e втората конзола произведена от Microsoft и е наследник на Xbox.Xbox 360 се конкурира с PlayStation 3 на Sony и Wii на Nintendo като представители на седмата генерация на игралните конзоли. Една от основните функции на Xbox 360 е интегрираната поддръжка на Xbox Live (нещо като мрежа за Xbox 360), което позволява на играчите да играят и да свалят съдържания като аркадни игри, демота, трейлъри, ТВ шоута и филми. Голямата функция е Windows Media Center мултимедийни възможности, задължителна поддръжка на HD video на всички игри, отдаване под наем на филми и игри за сваляне от онлайн пазара и възможността да гледате HD DVD филми с добавка на диск.В Xbox Live може да играете срещу други играчи, но главният недостатък на мрежата е, че е платена.
Xbox 360 e представен за първи път по MTV на 12 май 2005г. и до юни 2010г. според Microsoft са продадени над 41.7 милиона конзоли от всички версии в целия свят.Конзолата има няколко версии.При пускането на пазара Xbox 360 беше два вида.Единият беше Xbox 360 (неофициалното име беше 20GB Pro или Premium) и Xbox 360 Core.През септември 2007г. Core e заменен от Xbox 360 Arcade, а през август 2008г. се появява нова версия на Pro с 60GB твърд диск.Междувременнно е пусната версия Elite с 120GB твърд диск и цвят черен мат.Всички тези версии са спряни от производство през юни 2010г. когато е пусната новата версия наречена SLIM.Тя е с 250GB твърд диск, който вече е "вмъкнат" в кутията, която пък от своя страна е по-малка и по-стилна.Дизайна на контролерите също е по-различен.През август 2010г. се появява най-новата версия до момента, която е предназначена да замени Arcade и е с 4GB вградена памет.Кутията и е същата като SLIM, но цветът и е черен мат подобно на Elite.Има и някой специални лимитирани серии посветени на излизането
на някоя игра или филм.Контролерът на Xbox 360 e определян от мнозина геймъри като по-удобен от този на главния конкурент PlayStation 3.Недостатъкът спрямо този на PS3 e, че не се продава със зарядна батерия, а тя трябва да секупи отделно.
Конзолите Xbox 360 бяха най-засегнати от проблеми в сравнение с конкурентите им от Sony и Nintendo.Имаше проблеми най-вече с прегряване на конзолата поради малкия размер на кутията и малкото охлаждане.Това доведе до излизането на няколко ревизии дънни платки, по които също може да се направи класификация на конзолата.Първата ревизия се нарича Xenon.При нея процесора и видео процесора са изградени по 90nm технологичен процес.Радиаторът на видео процесора е малък и неефективен, захранването е цели 203W.Втората версия е Zefyr пусната Юли 2007г.Основната разлика е добавянето на HDMI порт.Именно тези две ревизии са най-много засегнати от RROD (Red Ring Of Death) - прегряване на конзолата, след което тя спира да работи и се появяват три червени светлини.При третата ревизия Falcon вече имаше промени.Процесорът вече е направен по 65nm технологичен процес, което намалява доста отделяната топлина.Видео процесора обаче остава същият и там проблема с прегряването също остава.Новото захранване е 175W.Края на 2008г. се появява Jasper.При тази ревизия и видео процесорът е 65nm, което намалява отдадената топлина и захранването става 150W.Jasper е най-сполучливата ревизия и при нея почти не се наблюдава RROD.
През ноември месец 2010г. на пазара се появи Kinect за Xbox 360.С помощта на Kinect самият играч се превръща в контролер.
Повече за Kinect може да прочетете тук.
Някои от по-известните екскузивни заглавия за Xbox 360 са:
Alan Wake
Crackdown 2
Fable 2
Forza Motorsport 2 и 3
Gears Of war 2
Halo - има няколко версии


     
* Wii е търговска марка собственост на Nintendo of America Inc.
All Trademarks are copyright by their respective owners
Design by Daniel Nanovski