Nintendo Wii - кратко представяне

2009-02-20

Wii (звучи като "Ние",което подчертава, че конзолата е за всеки) е седмо поколение игрова конзола произведена от Nintendo Corporation.Пусната е на пазара на 19 ноември 2006 година и до момента са продадени над 35 милиона бройки по целия свят.Wii не е просто игрова конзола, това е причина да се срещнем с приятелите си, със семейството си и да играем заедно най-горещите игри.Освен, че предлага легендарните игри на Нинтендо, Super Mario, Zelda и Metroid, Wii представя и уникалните Wii Sports и Wii Play.Създайте свое собствено "Mii", което да стане звезда в игрите.Играйте онлайн с приятели с помощта на вградената "Wi-Fi" връзка.Чрез нея можете също и да сърфирате в Интернет от дивана.Можете дори да си изтеглите класически игри за Ninteno.
 Като хардуерни параметри Wii отстъпва на свойте конкуренти XboX 360 и Playstation 3.В резултат на това игрите за Wii не акцентират върху графиката и високата резолюция, а по-скоро върху геймплея, забавните елементи и нетрадиционното управление, което е по-близо до реалността в сравнение с другите конзоли.
 Основното, което различава Wii от другите конзоли е нейният уникален контролер.Той се нарича Wii Remote (познат и като Wii-станционното) и прилича на дистанционно управление за телевизор.Wii Remote е безжичен контролер (комуникацията се осъществява чрез Bluetooth връзка), който може да се използва за показалка върху екрана на телевизора, както и да засича движението в трите измерения.На всеки от стандартните Wii Remote контролери е наличен допълнителен разширителен конектор, в който се свързват модулите за управление, като Wii Nunchuck.Друга отличителна черта на конзолата е WiiConnect24, което позволява тя да получава съобщения и актуализации по Интернет, дори и в standby режим.
 Wii е петата домашна конзола и е пряк наследник на Nintendo GameCube.Освен това GameCube е "вграден" в Wii, което означава, че на Wii могат да се играят всички официални игри за GameCube, нужен е само класически контролер.Налице са четири конектора за свързване на контролери за GameCube конзола (четири е и максималният брой на Wii Remote контролери, които могат да се "закачат" към конзолата).
 Wii има още два слота за поставяне на мемори карти за Nintendo GameCube, необходими за записване на сейвове за GameCube игри, един слот за поставяне на SD флаш карта, за допълнително разширяване на стандартните 512 MB флаш памет, интегрирана в конзолата. Разширителния слот в началото не поддържаше SDHC формат и максималната поддържана карта беше с памет до 2 GB.Но след ъпдейт на системното меню на конзолата след версия 4.0 вече се поддържат и SDHC карти с големина до 32 GB.Има и два USB 2.0 конектора, на които могат да се закачат флаш памети с класически игри.Оптичното устройство, използвано в конзолата е 6-скоростен DVD-ROM, който е на базата на slot-in механизъм за приемане на дисковете. Устройството е съвместимо и с малките 8см. GameCube дискове, както и с по-големите стандартни 12см. DVD носители, използвани от  Wii както и при компютрите.
 Техническите данни на Wii са процесор изработен по 90 нанометрова SOI CMOS технология и "клокнат" на 729MHz, разполага с 88Mb RAM памет, 512Мb флаш памет за запаменяване на "сейвове" на игри, а видеокартата е разработена съвместно с АТI.

Подробно представяне може да прочетете на официалния сайт на конзолата http://www.nintendo.com/wii .

     
* Wii е търговска марка собственост на Nintendo of America Inc.
All Trademarks are copyright by their respective owners
Design by Daniel Nanovski