Акаунти при PS4 и Xbox One - пояснения и рискове

2016-08-08

Всички закупени игри, онлайн абонамент и други дигитални игри, се пазят и съхраняват в онлайн акаунт. Всеки един такъв акаунт може да бъде активиран на една дадена конзола, при PS4 се нарича „primary“ акаунт, при Xbox One – Home акаунт. Когато акаунта е активиран на конзолата стават следните неща:
1. Закупените дигитални игри могат да се играят офлайн, без връзка с Интернет.
2. Всяка дигитална игра закупена с конкретния акаунт може да се ползва от друг акаунт, който е вписан в конзолата.
3. PS plus или Xbox Live абонамента се споделя с всички други вписани акаунти в конзолата.

Тук идва въпросът за споделяне на акаунти на две конзоли и съответно тяхното съдържание. Един Primary/Home акаунт може да бъде активиран на една дадена конзола, но в същото време от друга конзола може да се логнем в него без да го активираме. Така от другата конзола ще имаме достъп до всички неща, но трябва да има постоянна връзка с Интернет и сървърите на PSN/Xbox Live. На първата конзола обаче акаунтът не трябва да е логнат (там всичко може да се ползва и офлайн).

Относно рисковете при споделяне. Споделяйте Primary/Home акаунт само с най-близки хора и приятели. Другата страна ще има достъп до акаунта ви, право да сменя паролата и дори може да закупува игри от ваше име, ако имате добавена кредитна карта или друг метод за плащане. На много места в Интернет има пазар на подобни акаунти. Когато купувате такъв акаунт трябва да имате впредвид следните неща.
1. Всеки един акаунт е обвързан с лични данни, които са посочени при създаването му – име, дата на раждане и адрес. От въпросните данни, само и единствено адреса може да бъде сменен, останалите са записани в акаунта завинаги и служат за удостоверяване на собственост. Ако купите такъв акаунт, дори да смените паролата и имейл адреса, първия му собственик винаги и по всяко време може да си го поиска от съпорта, като при представяне на документ за самоличност, удостоверяващ гореспоменатите данни – той ще му бъде върнат.
2. Много често излизат "оферти" за акаунти с много хубаво съдържание на ниска цена. Съдържанието в тези акаунти обикновенно е закупено с крадена/загубена кредитна карта или краден Paypal акаунт. Когато собственика на картата разбере и докаже за неоторизираните транзакции, банката винаги му връща парите. От там следва блокиране на акаунта на конзолата и цялото съдържание в него, а в доста случай и банване на конзолата от мрежата. А без Интернет PS4 и Xbox One не са никак функционални, поне докато излезе хак за някоя от тях. Така, че винаги имайте едно наум какво и откъде купувате.

     
* Wii е търговска марка собственост на Nintendo of America Inc.
All Trademarks are copyright by their respective owners
Design by Daniel Nanovski